#MBFWCE

3


1
2
4
5
6


A rock and roll-tól a virágokig, avagy mi volt az alapfűszer a #MBFWCE-on?


   Nem az első alkalom hogy egy fashion-week meglepetés szerű momentumokat tartogat a divatkedvelőknek. Kiindulva a nagy brand-ek, divatházak párizsi és milánói divat heteiből arra következtetünk, hogy a füszer mindig ott van a kifutón. Minden apró mozdulatban, a zenében, a szabásvonalakban és a részletekben is. Ez esetben a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe sem okozott idén Budapesten csalódást. A nagy kolaboráció esélyt adott Közép-Európa egyik legnagyobb divateseményének, hogy létrejöjjön egy olyan kulturális divat-hét amely emlékezetessé teszi a fiatal tehetségek bemutatóját.
   Sok munka, sok idő és rengeteg alázat van mind abban amit azalatt a két nap alatt láthattunk. Mindössze pár perc a  fél évnyi munka és a learatott siker márcsak emlék marad. A helyszín tökéletesen megfelel a divat-követelményeinek. Elegáns és visszafogott, modern és klasszikus. A Várkert Bazár Budapest Buda oldalán lévő egyik fő látványossága és nevezetessége mely ma nyitott ajtókkal várja a rendezvény-szervezőket. A klasszikus külső tér arra készteti a belépőt hogy alázattal tegye meg első lépéseit. Arra kér hogy tisztelje azt ami odabent történik. Áthaladva az előtéren, -ahol sürgő-forgó mosolygó emberek üdvözlik a résztvevőket, néhól felcsillanva egy egy virágcsokor mely csak fokozza az izgalmakat- megérkezünk a várakozó helyszinre. Ott ahol divat-orientált világ találkozik. A design nagyon kecsegtető, mintha egy teljesen új világba csöppennénk, a fények misztikusak, az emberek kiváncsiak. Kezdődik a show. Nyilnak a hatalmas fekete ajtók, mindneki elcsendesül és lassan elfoglalja névre szóló kis helyét. A háttérben a zene elcsendesül, elhalványulnak a fények, sötét van. Megjelenik a logó, a designer illetve a divatház márka-neve. Lassan erősődnek a fények fokozódik a hangulat és beindul a zene. A nézők már izgatottan várják a kollekció első darabját mely pár másodperc után feltűnik a kifutón. S ilyenkor nincs más csak a ruha és a néző. Megszűnik a tér, és a gondolat, csak a fókusz marad.



inqconcept
Screen Captures26


12091195_631959460276749_8245454799681032850_o
12141076_631959330276762_112542966609440399_o
12079972_631961246943237_8339563848704802841_o


komod
komod1


Nora Sarman
Nora Sarman1


Odivi
Odivi1


napsvgar
napsvgar1


Kata szegedi
Kata szegedi1


Screen Captures27
Screen Captures28




     A minimalizmus idén is nagy szerepet játszott, bár voltak formabontó darabok is. A virágmintáktól a csikokig, a selyemruhától a bőrdzsekiig minden kínálat megvolt a palettán. Az INQ koncept remek pasztel szineivel a homokszin, a púder-kék alapként szerepeltek, mely jól harmonizáltak egymással. Nemsokára a Je Suis Belle tetőtől talpig fehérben tündökölt. A visszafogott csillám, a bon-bon cukorkára hasonlító napszemüvegek igen jól érvényesültek a kifutón. A lágy esésű anyagok, a selyem finomsága egy elegáns és játékos világot tárt elénk. A Vasárnapi bemutatók egyre izgalmasabbak voltak, hiszen itt nem csak meglévő sikeres designerek debütálhattak, hanem a GOMBOLD ÚJRA versenyzők résztvevői is és a Young Talents nevezetű csoport is ahol számos feltörekvő divattervező mutathatta meg magát. E napon is a pasztel szinek kezdtek. A Young Talents nyitó bemutatója a KOMOD a casual és a sportos világ keveréke, mely nem csak szineiben hanem raffinált megoldásaiban csábitótta el a divat-kedvelőket. Sármán Nóra igazi esztétikum. Az elegancia megtestítője. A kifutón olyan érzelmi kavalkád uralkodott el, hogy sokan el érzékenyülve figyelték a finom anyagok megvillanását. A virág-minta elmaradhatatlan egy tavasz-nyári fashion shown. Az alap motivumként szolgáló részlet nem csak textiliákon alkalmazható hanem mint külső funkciónális tárgy is, amit az ODIVI megtestesitett. A zsebekben, táskákban lévő virágcsokrok, gyönygvirágok lélek-símogató modon hatottak a nézőre. A sportos outfitek ellenére a virágok egyfajta eleganciát nyujtottak a termékeknek. Hogy az esemény ne legyen egyhangu megérkezett az ACDC zenei aláfestése a HIGH WAY TO HELL mely akkora party hangulatot keltett hogy mindenki ülve táncra perdült. Berobban egy sisakos hölgy motros szerkóban, vegigfutott a kifutón majd leült a nézőtéren lévő üresen hagyott helyre.És berobbant a NAPSVUGÁR. Kormos, kemény lányok vonultak végig a kifutón, mint akik egy szerelő mühelyből bukkantak volna elő. Mégis a ruhák által az elegáns és az amazon tipusu nőt testesitették meg. Az est egyik fényponja KATA SZEGEDI az absztrakt mintákkal a glitteres ezüstős anyagokkal, a military szinekkel debütált, mely részleteitől és extravagáns lábbeliktől ejtette ámulatba a rajongókat. A NUBU kollekciója a festői környezetet tárta elénk a vászon textilia és a sport csuka együttes használata excentrikussá tette a kollekciót. Az est záró eseménye a GOMBOLD ÚJRA versenyzők kollkciójának bemutatása mely 20 tervezőből állt. A díjak három típusuak voltak : A legjobb kiegészitő tervező, A legjobb tervezős és A legjobb magyar tervező, melyet 2 férfi kollekció és egy kalap-kollekció nyert el.

   Ha a hangulat adott, ha az emberek adottak és sorban állnak a jobbnál jobb divattervezők akkor már csak egy nagyméretű esemény kell és határ a csillagos ég. 

Photo credit: András I. Gábor (backstage photos); official photos

Találkozunk jövőre!
xoxo,
Alíz Simon
  

You May Also Like

5 comments

  1. love it!

    _________
    perfect look
    blog.justynapolska.com

    RăspundețiȘtergere
  2. loved the subtle colors of the garments
    Keep in touch
    www.beingbeautifulandpretty.com
    www.indianbeautydiary.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Such talented designers! I love how there is always new designers on the horizon, its so inspiring to see how their vision plays out with old ideas and new techniques.

    RăspundețiȘtergere
  4. Thank you for the interesting pictures! Now I now more about this FW :)
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    RăspundețiȘtergere